BiznesOferty.pl to miejsce, w którym przedsiębiorcy zamieszczają oferty i ogłoszenia w celu nawiązywania kontaktów biznesowych. Znajdziesz tu oferty handlowe, sprzedaży, zlecenia, pomysły na własny biznes, ogłoszenia współpracy i inne. Działamy od 2003 roku.
Kmin rzymski, nazywany też kuminem, jest popularną przyprawą w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, Bałkanach, w Chile, Meksyku, Chinach i Indiach, czyli wszędzie tam, gdzie ceni się dobrze doprawione potrawy. Ma charakterystyczny orientalny zapach i smak (nie mylić z kminkiem).
Stosuje się go praktycznie do wszystkich dań charakterystycznych dla tych regionów. Wchodzi też w skład wielu mieszanek przyprawowych. Można go dodawać do gulaszu, jagnięciny, dań z drobiu. Wzbogaca smak ryżu, potraw z roślin strączkowych (przede wszystkim fasoli). Jest wręcz konieczny w daniach meksykańskich: chilli con carne, sosie chili, a także zapiekance wieprzowej enchiladas (tradycyjne danie meksykańskie podawane w tortilli).
Jest też dodatkiem do marynat mięsnych, dań z kapusty i pomidorów. Kumin należy stosować dość oszczędnie, gdyż jest raczej ostry, a przy tym jego smak jest lekko gorzkawy i dość intensywny. Potrawom nadaje ciepłego i ciężkiego posmaku.Owoce i ziele kuminu działają m.in. pobudzająco na serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu.