BiznesOferty.pl to miejsce, w którym przedsiębiorcy zamieszczają oferty i ogłoszenia w celu nawiązywania kontaktów biznesowych. Znajdziesz tu oferty handlowe, sprzedaży, zlecenia, pomysły na własny biznes, ogłoszenia współpracy i inne. Działamy od 2003 roku.
Drożdże paszowe to ekologicznie czysty i skuteczny suchy, wysokobiałkowy dodatek paszowy, wyprodukowany specjalnie do karmienia różnych zwierząt gospodarskich, drobiu, zwierząt futerkowych i ryb.
Produkcja drożdży paszowych opiera się na wykorzystaniu bardu zbożowego i służy do wzbogacania mieszanek paszowych oraz pasz dla zwierząt w połączeniu z innymi składnikami mieszanek paszowych.
Zastosowanie drożdży paszowych jako dodatku paszowego pozwala znacząco zwiększyć wzrost zwierząt i ich produkcyjność. Drożdże paszowe ze względu na swoje wysokie walory odżywcze są wysoko cenione.
Drożdże paszowe są biologicznie kompletną paszą, źródłem białka, witamin i minerałów. Takie drożdże zawierają: białko 40-42%, węglowodany 19-12%, tłuszcze 4-5%, popiół 1-3%.
Dodając drożdże paszowe do racji zwierząt hodowlanych, zwiększamy w ten sposób wartość biologiczną białek. Białko mikrobiologiczne drożdży paszowych jest bogate w niezbędne aminokwasy. Pod względem zawartości aminokwasów drożdże paszowe zbliżone są do białek pochodzenia zwierzęcego. Zawierają także witaminy z grupy B i pod tym względem przewyższają wszystkie produkty białkowe. Witaminy z grupy B są ściśle związane z metabolizmem białek w organizmie zwierzęcia i są składnikami układów enzymatycznych, aktywnymi katalizatorami niezbędnymi do przyswajania aminokwasów i syntezy białek.
Drożdże paszowe są bogatym źródłem witaminy D2, ich popiół zawiera cenne makro- i mikroelementy: P, K, Ca, Fe, Mg, S, Cu, Co i inne. Pod względem całkowitej wartości odżywczej 1 kg drożdży zawiera od 1,03 do 1,16 jednostek pokarmowych, a zwłaszcza dużo strawnego białka - aż do 380 - 480 g.
Drożdże paszowe można z powodzeniem stosować w celu eliminacji niedoborów białka w dietach zwierząt. Wartości odżywcze produktu są również wysoko cenione ze względu na wysoką strawność pierwiastków w organizmie. Mówiąc o hodowli drobiu należy zaznaczyć, że dodanie do diety drożdży paszowych zwiększa gwarantowaną produkcję jaj u kur niosek, przyrost masy mięsa drobiowego oraz jego wartość energetyczną i dietetyczną. Optymalny stosunek węglowodanów i białka w drożdżach zapewnia zmniejszenie spożycia ziarna, co pozytywnie wpływa na koszty rolnika.
Każda tona drożdży uwalnia 5-7 ton ziarna i zapewnia dodatkową produkcję 400-600 kg wieprzowiny, do 1,5 tony mięsa drobiowego i około 25-30 tys. jaj.
Optymalne normy stosowania drożdży paszowych w mieszankach paszowych (w przeliczeniu na masę paszy):
- kurczaki - od 2 do 3%,
- świnie - od 3 do 5%,
- Bydło - do 10%.
Zastosowanie drożdży paszowych jako dodatku białkowo- witaminowo- mineralnego w produkcji rolnej realizuje dwa główne cele biznesowe: zapewnienie zwierzętom pełnego, zbilansowanego żywienia; obniża koszty pasz, które stanowią średnio 60-70% całkowitych kosztów produkcji.
W przypadku cieląt w wieku 6-15 miesięcy każdy kilogram drożdży paszowych zapewnia dodatkowy 1 kg przyrostu masy ciała i prowadzi do oszczędności paszy o 10-14%. Drożdże paszowe zastępują 20-30% normy dla mleka pełnego. Dzienny przyrost masy ciała wynosi 650-750 gramów. W przypadku wysokowydajnych krów mlecznych podanie kilograma drożdży paszowych zwiększa wydajność mleczną o 3-3,5 litra dziennie, natomiast zawartość tłuszczu w mleku wzrasta o 0,4-0,6 %.
W przypadku świń wprowadzenie do paszy drożdży w ilości 4-6% suchej masy całkowitej paszy zwiększa przyrosty masy ciała zwierząt o 15-20% i obniża koszt paszy ogólnej na jednostkę przyrostu masy ciała o więcej niż 10%; Skrócono czas tuczu świń ze 148 do 116 dni. Drożdże paszowe mają ogromne znaczenie dla loch hodowlanych: poprawia się ich ogólna kondycja, zwiększa się produkcja mleka i zmniejsza się śmiertelność prosiąt.
W przypadku kur niosek dodanie 4% drożdży paszowych do całkowitej masy paszy zwiększa produkcję jaj o 21-40%. U drobiu hodowlanego (kury, kaczki, gęsi) drożdże zapewniają znaczny wzrost płodności jaj i wylęgalności młodych zwierząt o 12-18%. W przypadku brojlerów włączenie drożdży paszowych do diety zapewnia dodatkowy przyrost masy ciała o 2,2 kg na kilogram drożdży karmionych paszą.
Przygotowując mieszankę paszową należy skonsultować się ze specjalistą paszowym w celu ustalenia zasad stosowania produktu.