BiznesOferty.pl - Blog

Na naszym blogu poruszamy ciekawe tematy o biznesie od strony praktycznej. Pomagamy rozwijać firmy zarówno w czasach dobrobytu jak i w kryzysie. Zapraszamy do lektury.

Współpraca:
11428
Poszukiwane:
2727
Giełda Hurtowa:
14039
Sprzedam biz.:
2495
Nieruchomości:
3031
Inwestycje:
2337
Data: 23.11.2024
Razem ofert: 36057
Jesteś w: Biznes Oferty.pl / Blog

Pomysł na biznes - pizzeria

Pizzeria to jeden z najpopularniejszych rodzajów restauracji w naszym kraju. Badania pokazują, że wśród jedzenia zamawianego na wynos to właśnie pizza wiedzie niekwestionowany prym. Jednocześnie obecny wśród polskich konsumentów trend poszukiwania coraz zdrowszych produktów i nowych smaków sprawia, że również pizza przybiera coraz to bardziej wymyśle formy. Od klasycznych wersji z oryginalnych włoskich składników, po pizzę z oscypkiem.

Pizzeria, która była świetnym pomysłem na biznes

Wszystko to sprawia, że choć popyt na pizzę nie słabnie, to na tym rynku istnieje również spora konkurencja. Dlatego, zanim kupimy piec opalany drewnem, wynajmiemy lokal i znajdziemy finansowanie (na marginesie wszystkie te rzeczy możesz znaleźć na naszej stronie), warto zastanowić się jakiego rodzaju pizzerię chcemy otworzyć i jaki będzie ona miała charakter.

Z tego wpisu dowiesz się:
  • jak wykorzystać pizzę oraz dodatki do niej do wyróżnienia swojego lokalu
  • jak można wykorzystać rodzaj serwowanej pizzy by nadać swojej restauracji szczególnego charakteru
  • w jaki sposób wystrój lokalu powinien nawiązywać do pizzy, którą serwujemy

Pizzeria smakiem stoi

Na każdym rynku gdzie istnieje, spora konkurencja podstawą marketingu jest wyróżnienie się. Wyróżnić się można na wiele sposobów: stawiając na jakiś konkretny aspekt działalności (np. ultra szybką dostawę, albo szalenie profesjonalną obsługę); dbając o szczególny charakter naszego lokalu (wnętrze klimatyczne lub zapewniające poczucie luksusu); lub serwując klientowi wyjątkowy produkt.

W przypadku gastronomii tym wyjątkowym produktem będzie oczywiście jedzenie najwyższej jakości, ale nie tylko ono. Równie ważny jak sama jakość jest pomysł jaki mamy na swoje potrawy. Danie, dodatek, sposób podania, odmiana składnika, po prostu coś czego konkurencja nie posiada. Mogą to być drobiazgi lub całe pomysły na lokal, które tchną w sprawdzoną ideę pizzerii nowego ducha.

Pamiętam, jak przed wielu laty zostałem zaproszony do pizzerii, gdzie serwowano pizzę z oliwą. Dziś jest to powszechne, ale wtedy stanowiło to niespotykane doświadczenie. To też sprawiło, że potem bywałem w tym lokalu jeszcze wielokrotnie i bywałbym do tej pory, gdyby nie fakt, że musiałem się przeprowadzić, a samo miejsce o ile mi wiadomo, już nie istnieje.

Jak wspomniałem, sama pizza z oliwą jest dziś czymś powszechnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dzisiaj zaserwować klientom coś równie nieoczywistego, jak tamten dodatek. Może to być szczególny rodzaj sosu (np. sos bazyliowy) albo niespotykana gdzie indziej mnogość jego wariantów, jakaś oryginalna forma czekadełka, albo oliwa o jakimś niespotykanym gdzie indziej smaku.

Oczywiście prawdziwe pole do popisu tego typu wyróżników stwarza sama pizza, która w gruncie rzeczy może być serwowana właściwie ze wszystkim. Obecnie mamy już na rynku pizzę z oscypkiem, ze śledziem, z kokosem, czy z jajkiem na miękko. Na szczęście lista nietypowych placków nie jest jeszcze zamknięta i śmiało, można dopisać do niej własną, niespotykaną gdzie indziej pizzę.

Szukając inspiracji do kulinarnych szaleństw, warto zastanowić się jakie produkty są charakterystyczne dla naszego regionu i co mogłoby zachęcić do odwiedzenia nas zwłaszcza gości z dalszych stron. Wspomniany śledź i oscypek są koronnymi przykładami takich produktów, ale mogą być to rzeczy mniej ekstrawaganckie jak lokalne sery, wędliny, miejscowa odmiana pomidorów itd. Patriotyzm kulinarny możemy stosować również, wtedy gdy konkretnego rodzaju produktu nie da się włożyć na pizzę. Jeśli np. nasz region słynie z niezwykłych cydrów, stwórzmy odmianę pizzy, która będzie się z nimi wyśmienicie komponowała i sprzedawajmy ją w zestawie z napojem.

Pomysł na pizzerię z charakterem

Każdy kucharz wie, że równie ważny co smak jest sam wygląd talerza. W przypadku pizzy nie jest inaczej. Forma, w jakiej zaserwujemy gościom nasz produkt, nie tylko może poprawić im apetyt, ale również stanowić coś, co wyróżni nasz lokal. Może to dotyczyć tak samego rozmiaru potrawy, jak i jej kształtu, czy sposobu podania.

Już tak wydawałoby się prosta kwestia jak rozmiar pizzy, może generować daleko idące skutki jeśli chodzi o całą restaurację – w tym wpływać na jej rozpoznawalność. Jeśli bowiem decydujemy się na pizzę w tytanicznych rozmiarach, to również nasz lokal powinien pozwalać na jej wygodną konsumpcję. Powinniśmy więc mieć wiele stolików pozwalających na wspólne biesiadowanie większych grup osób. To znowu rzutuje na nasz wizerunek. Jeśli naszą pizzą może z powodzeniem najeść się kilka osób, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy reklamowali się jako miejsce, gdzie można przyjść na niedzielny obiad całą rodziną lub zorganizować imprezę pracowniczą. Hasło reklamowe „największa pizza w mieście”, nie jest może szczytem oryginalności, ale z pewnością zapada w pamięć.

Jednocześnie, jeśli chcemy sprzedawać pizzę na kawałki, to warto by rozejrzeć się za lokalem w uczęszczanej okolicy, gdzie ludzie chętnie kupują jedzenie na wynos. Możemy wtedy rozważyć takie dodatki jak włoska kawa lub ręcznie robione napoje, tak by osoba racząca się w biegu naszym smakołykiem, miała też czym go popić. Wtedy zestaw złożony z kawałka pizza romana i kubka latte może być właśnie tym, co wyróżni nas na tle konkurencji.

Podobnie zapadającym w pamięć rozwiązaniem może być serwowanie pizzy kwadratowej lub prostokątnej, a nawet w innych kształtach. Pizza w kształcie serca na walentynki lub pizza nawiązująca do znanych postaci z kreskówek, serwowana na uroczystościach rodzinnych, mogą stanowić magnes przyciągający do nas węższą grupę klientów.

Pizzeria – miejsce niezwykłe

Na koniec warto wspomnieć kilka słów o samym lokalu. Nie od dzisiaj wiadomo, że nasze otoczenie ma niemały wpływ na przyjemność, jaka płynie z jedzenia, dlatego warto by nasze wnętrze było nie tylko estetyczne, ale i ciekawe.

Pizza kojarzy nam się z dwoma rzeczami: z tradycją i dobrą zabawą. Jako produkt tradycyjnej kuchni włoskiej, nasuwa skojarzenia z naturalnymi składnikami i recepturami sprzed wieków, a jednocześnie będąc daniem popularnym, przywodzi na myśl wypady ze znajomymi i wspólne oglądanie meczów. Te wszystkie rzeczy możemy odzwierciedlić w wystroju naszej pizzerii, a im lepiej to zrobimy, tym lepiej nasz lokal utrwali się w świadomości klientów.

Jeśli nasza pizza ma się szczycić tradycyjnymi składnikami, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy nadali lokalowi rustykalny wygląd. Duże, zbite z desek stoły, tradycyjne naczynia lub charakterystyczny stiuk przywodzący na myśl Italię będzie tu dobrym rozwiązaniem. Jednocześnie, gdy chcemy szczycić się „najostrzejszą pizzą w mieście”, warto byśmy odzwierciedlili to w wystroju. Taki lokal może nawiązywać do piekła lub wyścigów samochodowych (kojarzących się z wysoką temperaturą). Skojarzenia ze sportem również są bardzo wskazane. Pizzeria, w której można komfortowo obejrzeć mecz reprezentacji, może podbić serca potężnej rzeszy klientów.

Projektując swoją pizzerię warto pamiętać, że na jej charakter będzie składać się bardzo wiele rzeczy, od używanych przez nas składników, po wystrój lokalu. Każda z nich może stanowić tą jedną cechę, która pozwoli nam wyróżnić się na tle konkurencji. Jedyne co musimy zrobić to ją znaleźć i odpowiednio wykorzystać.


Na skróty:

▸ Może bardziej interesuje Cię gotowa pizzeria do przejęcia? Tutaj znajdziesz wiele propozycji pizzerii na sprzedaż.
▸ Inne restauracje czekające na nowego właściciela znajdziesz w kategorii Sprzedam restaurację.
▸ Może zamiast pizzerii otworzysz kawiarnię? Tutaj garść informacji od nas Pomysł na biznes - Kawiarnia

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.